De regisseur in de spotlights

Monica van Mierlo regisseert wederom het Openluchtspel in Dijkerhoek. Maar wie is zij eigenlijk? We stelden haar een aantal vragen om haar beter te leren kennen.

In haar jonge jaren speelde Monica viool en trad ze veel en graag op tussen de schuifdeuren en in besloten kring ook op toneel, in privé-cabaretten en kleine voorstellingen. Ze slaagde erin haar onderwijsroeping te combineren met haar voorliefde voor theater; ze rondde de PABO in Zwolle af met de aantekening Drama. Op verschillende basisscholen tekende ze vervolgens jaarlijks voor de afscheidsmusical van groep 8. Twaalf producties regisseerde ze voor de Deventer Jeugd Musical met jaarlijkse uitvoeringen in de Deventer Schouwburg. Sinds 2010 geeft ze theaterlessen aan de Leeuwenkuil (het huidige Kunstcircuit) en op diverse basisscholen in Deventer. In 2011 volgde ze een regie-cursus bij Jeroen Kriek in Zwolle. Ondertussen heeft ze haar eigen Theaterschuur waar ze theaterlessen geeft en voorstellingen regisseert.

 

Hoe ben je betrokken geraakt bij het Openluchtspel van Dijkerhoek?
Ik woon samen met mijn man sinds 2016 in het buitengebied van Okkenbroek, vlak bij Dijkerhoek. Het grootste deel van mijn buren is op Dijkerhoek gericht en zij hebben ons als het ware mee genomen deze kant op. Eén van mijn buurmannen was bezig met een theaterproject voor de basisschool. Daar zochten ze nog iemand voor. Dus toen kwam het goed uit dat ik hier net was komen wonen. Hij heeft mij erbij gevraagd. Ik heb die theaterlessen aan basisschoolleerlingen gegeven. Daarnaast ben ik bij de DAT het jaarlijkse blijspel gaan regisseren en zodoende kwam ik ook in beeld als regisseur voor het Openluchtspel.

Hoe bereid je je met de acteurs voor op het Openluchtspel?
Ter voorbereiding op de opvoeringen van het Openluchtspel wordt er vanaf maart in wisselende samenstellingen gerepeteerd. Als ik een script onder ogen krijg, zie ik al voor me hoe het er uit zou kunnen zien op toneel. Dat is mijn uitgangspunt. Maar door de input van spelers zelf ontwikkelt een scène zich tijdens het repeteren.

Hoe zijn de vorderingen?
Het repetitieschema verloopt gelukkig volgens planning. Het is hard werken en misschien moeten er nog wat extra repetities worden ingepland, maar dat moet ik nog even bekijken.

Wanneer kijk jij met een tevreden gevoel terug op het Openluchtspel? Wat is daarvoor nodig?
Een voorstelling maken doe ik natuurlijk nooit alleen. Het eindresultaat is altijd een mix van invloeden van alle medewerkers en van de spelers zelf. Voor mij is de kunst van het regisseren de groep mensen waarmee ik werk zo weten te inspireren dat het beste naar boven komt. Als dat lukt, is het resultaat meer dan een gewone optelsom van talenten; dan springt er een vonk over en gebeurt er iets wat de spelers boven zichzelf uit tilt. Daar doe ik het voor.

Succes Monica. We zijn benieuwd wat jij en de acteurs ervan maken!