Editie 2019

De molen in ’t rood’ is het derde openluchtspel dat in Dijkerhoek werd georganiseerd. Wat weten we nog over de editie 2019?

Het vorige stuk “De Molen in ’t rood” is in 2019 opgevoerd en speelde in de jaren 70. Het is de periode waarin de traditionele landbouw plaats moet maken voor schaalvergroting. Het is de tijd van de bouw van ligboxenstallen en ook de eerste burgers nemen hun intrek in de vrijkomende boerderijtjes en zorgen voor veranderingen. Dit geldt ook voor de familie Boerkamp. Zij hebben hun oude boerderij te koop staan. De nieuwe bewoners zijn ‘stadsen’ en komen voor de rust naar het platteland. Zij hebben een belangrijke wens; ze willen graag wat meer grond rondom het boerderijtje. De rust op het platteland is niet zo zeker. Als ze voor de eerste keer in de tuin zitten, is het al raak. En ook krijgen ze nieuwe buren. De molen wordt namelijk vrijwel op hetzelfde moment verkocht en de praktijken van deze nieuwe bewoners vallen niet bepaald in goede aarde. Of dit allemaal goed komt?

De molen in ’t rood is is een openluchtspel in vijf bedrijven en geschreven door Henk Straalman. Het werd al eerdere keren onder andere namen opgevoerd in onder andere Hummelo, Markelo en Lochem. In Dijkerhoek wordt het openluchtspel geregisseerd door Monica van Mierlo. De acteurs zijn lokale sterren uit Dijkerhoek.

Editie 2014

In 2014 vond het tweede openluchtspel van Dijkerhoek plaats. Het thema was ‘Een zomer vol kleur’. Een speciaal voor Dijkerhoek geschreven openluchtspel dat zich afspeelde in het jaar 1969. Het jaar van de Flower Power. Opnieuw schreef Annemieke Schrijen het verhaal. De regie was in handen van Henk Hartgerink en Bert Aaftink.

Het verhaal
Rondom de molen van Dijkerhoek wordt geacteerd en gezongen over de hippietijd van de jaren zestig, ofwel Woodstock 1969. Het is de periode van Flower Power, van krakers, conflicten, nieuwe muzieksoorten, lang haar en felgekleurde kleding. Het verhaal draait om Cafébaas Kees, Ria met de hotpants en mevrouw Ten Cate die wormen zag en met gierende banden wordt afgevoerd.

Wist je dat..
.. Ank Bijleveld, Commissaris van de Koningin in Overijssel, namens het Prins Bernhard Cultuurfonds een cheque afleverde in Dijkerhoek?
.. Bakker Nijkamp een speciale Flowercake verkocht?
.. Rutger van Reclamemakers een saai Volkswagenbusje met een graffitispuit omtoverde in Flower Power op wielen?
.. de avonden werden bezocht door 1.800 mensen?
.. Bart Haverslag het best eng vond om zich 5 avonden achtereen van de molen in een stapel hooibalen te storten?

Editie 2009

Het begon in 2009. Met het openluchtspel ‘Capriolen rond de molen’ trapte Dijkerhoek op 28 augustus 2009 een nieuwe traditie af. De leden van het Dijkerhoeks Amateur Toneel (D.A.T.) voerden met vele Dijkerhoekse figuranten een eerste spel op bij de molen. Annemieke Schrijen schreef het verhaal, Bert Aaftink en Bertus Bronsvoort namen de regie voor hun rekening.

Het verhaal
Anna, de dochter van de plaatselijke molenaar, en Diederik, de zoon van import-bewoners, worden verliefd op elkaar. Anna’s vrienden vinden dat zij een jongen uit het dorp moet kiezen en iedereen bemoeit zich met de relatie. Tijdens een dorpsfeest komt het tot een confrontatie. Van schrik vluchten Anna en Diederik de molen in en klimmen naar de molengang. Van daaruit kijken ze naar het gedoe op het dorpsplein. Plotseling steekt er een heving wind op en het dorpsplein verandert in een plein uit 1890 waar de Anna en Diederik van destijds een zelfde uitdaging te wachten staat. Loopt het goed af met het stel in 1890? En hoe gaat het verder met Anna en Diederik in 2009? Als het om de liefde gaat kan er van alles gebeuren!

Wist je dat..
..De burgemeester van Rijssen-Holten een avond meespeelde in het openluchtspel?
..Weerman Piet Paulusma zijn voorspelling in Dijkerhoek deed, hij het mis had en het een hele avond plensde?
..De noabers van het openluchtspel een bijdrage wilden leveren en de toiletten schoonmaakten?
..In totaal 710 meter aan kabels is gelegd?
..Pasgetrouwd stel Hens en Hanneke Janssen de opbrengst van een veiling ter beschikking stelden zodat de eerste rekeningen betaald konden worden?
..Er 2.300 bezoekers afkwamen op het eerste openluchtspel?